Pas på hundens tænder.​

Som ejer skal du passe godt på din hunds tænder. Hvis tænderne ikke bliver passet, er der risiko for alvorlige tandsygdomme, med ubehagelige smerter og risiko for hjertesvigt eller nyresvigt til følge. 

Hvis tandsten ikke bliver fjernet, opstår der tandkødsbetændelse, som med tiden kan udvikle sig til parodontose. I begyndelsen dannes der lommer mellem tand og tandkød. I disse lommer vil der samle sig endnu flere bakterier, tandens fæste til tandkødet løsnes, og betændelsen kan sprede sig til det underliggende knoglevæv, dette kaldes det for parodontose. Knoglevævet begynder at trække sig tilbage og tandrødderne bliver blottet. Hvis ikke man reagerer på dette, vil tandstenen komme højere og højere op under tandkødet, knoglevævet omkring roden vil forsvinde, og tanden mister sit fæste. Resultatet er løse tænder og millioner af bakterier ved tandrødderne. Dette kan udvikle sig til tandbylder, som giver smerte, men kan også medføre at der frigøres bakterier til blodet, hver gang dyret tygger på sin mad. Disse bakterier er kendt for at give alvorlig risiko for spredning til organerne. Især er spredning til hjerteklapperne med deraf følgende hjerteproblemer samt nyresvigt velkendt.

Hvis knoglevævet har trukket sig meget tilbage, eller hvis der er tegn på en tandbyld, er dyret bedst hjulpet med at få fjernet tanden, da denne tilstand gør ondt, og man ikke kan rense godt nok i dybden til at fjerne alle bakterier og standse processen helt.

Her på klinikken hjælper vi dig med, at tjekke din hunds tænder ved de almindelige sundhedseftersyn. Men hvis du selv har mistanke om noget, eller har spørgsmål til din hunds tænder og pasning heraf, er du meget velkommen til at kontakte os.

På billedet ser vi en patient som har udviklet let tandsten.så hvis man kigger i hundens mund, vil man synes, at det er nok, med en almindelig tandrensning. Men ved undersøgelsen vi laver efter tandrens, kan det opdages, om der er tegn på dybe lommer, og hvis der er, kan røntgen afsløres problemerne for os. På røntgenbillederne ses det tydeligt, at der er bylder ved rødderne. (se ved pilene). Dette kan ikke opdages bare ved, at kigge i hundes mund. Man kan altså ikke se, hvad der sker under tandkødranden.

Tandbylder er meget smertefulde for hunden, men vores hunde er gode til at skjule, at de har ondt, hvis det er en smerte som langsomt har bygget sig op og det er blevet kronisk. Vi oplever ofte, at efter vi har fjernet de smertefulde tænder, ændrer hunden helt adfærd og bliver meget gladere. Hunden på billedet fik fjernet de problematiske tænder og har det super godt i dag. 

Dyreklinikken v/Dyrlæge Kathe Rasmussen​

CVR: 13278474

Nørregade 20,

8850 Bjerringbro​